• De dokter en de dood 2017

    Meer grip op de praktijk van het sterven

    31 oktober t/m 31 december 2017, Rotterdam

De dokter en de dood 2017

Meer grip op de praktijk van het sterven

31 oktober 2017, Rotterdam

 

 

Sander de Hosson

Professionele nabijheid

Werken in de palliatieve zorg vereist nogal eens incasseringsvermogen. Longarts en columnist Sander de Hosson van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen exploreert hoe hij er zelf in staat, waar zijn professionele distantie eindigt en de professionele nabijheid begint.

 

 

 

 

 

 

Awee Prins

Onze samenzwering tegen de sterfelijkheid

Over de dood spreken wij steeds vrijmoediger. Niets binnen ‘de praktijk van sterven’ is inmiddels onbespreekbaar. Maar bij al die vrijmoedigheid wordt onze sterfelijkheid, dat wil zeggen het permanente ‘nog-niet’ van de dood, de voortdurende broosheid en kwetsbaarheid van onze existentie, angstvallig verzwegen en ontweken. De aanpak staat voorop. Zo wordt de menselijke kwetsbaarheid binnen de geneeskunde ofwel met een ‘systeem van de hoop’ (doorbehandelen!) geadresseerd, ofwel met een ‘systeem van verlossing’ (palliatie – er schijnt zelfs zoiets als een ‘voltooid’ leven te bestaan!). Maar bij een broos leven hoort een broos denken en horen broze praktijken. Want is ook dit niet een crux van de arts-patiëntrelatie: twee sterfelijken bijeen, waarvan de een iets sterfelijker is dan de ander?

Awee Prins is auteur en filosoof.

 

 

Mieke Kerkhof

Klaar is Kees, een knipoog naar het levenseinde

Er zijn twee zekerheden in ons aardse bestaan, namelijk de geboorte en de dood. De geboorte is doorgaans een blijde gebeurtenis, maar het levenseinde wordt gevreesd. De dood staat te boek als een grote spelbreker. De dood is zwart. De dood brengt verdriet. Maar niet in de ogen van gynaecoloog en schrijver Mieke Kerkhof, van wie het boek Klaar is Kees, een knipoog naar het levenseinde op 2 november 2017 verschijnt.

 

 

 

 

 

Wilma Duijst

De dood is niet het einde

De dood is in de geneeskunde niet bepaald een favoriet onderwerp. Dood wordt geassocieerd met falen van de medische wetenschap en dat heeft tot gevolg dat de interesse van de arts al snel ophoudt. Wat kan het de medische wereld opleveren als we de dood niet als eind- maar als leerpunt gaan zien?

Wilma Duijst is hoogleraar forensische geneeskunde en gezondheidsstrafrecht.

 

 

 

 

 

 

 

Jaap Schuurmans

De wilsverklaring: een ego- en een gespreksdocument  

De wilsverklaring wint aan populariteit. Zij kan duidelijkheid scheppen over de wensen en verwachtingen van de patiënt, maar ook leiden tot vragen of misverstanden. Een tijdig gesprek over verwachtingen rondom het levenseinde, is cruciaal voor passende zorg in de laatste levensfase.
Maar wanneer spreken we van een laatste levensfase? En hoe ga je in de praktijk dit gesprek met de patiënt aan? Hoewel veel individueel en contextgebonden is, zijn er algemeen geldige praktische tips.

Jaap Schuurmans is huisarts en auteur van het boek Wat nu? Gids voor wie te maken krijgt met ongeneeslijke ziekte.

 

 

 

 

Gert van Dijk

Voltooid leven

Voor de medische beroepsgroep is het invoelbaar dat mensen zekerheid en geruststelling willen als het gaat om het eigen levenseinde, voor dat moment of de toekomst. Maar een aparte ‘voltooid leven’-wet naast de huidige euthanasiewet kent te veel risico’s en nadelen en is daarom onwenselijk, stelde de KNMG begin dit jaar. Gert van Dijk, als ethicus werkzaam bij de KNMG en het Erasmus MC, geeft een toelichting.

 

 

 

 

Volg dit evenement

  • laat anderen weten dat je deelneemt
  • nodig collega's uit
  • ontvang updates in je tijdlijn

Volg dit evenement op Facebook